Betöltés...

A vékony húr sztori – avagy minden, amit tudni akartál a spagettiről

Posted in /

A gőzölgő, frissen főtt durumtészta, az omlós, ínycsiklandó bolognai szósz és az olvadt sajt tökéletes harmóniája. Valahogy így képzeljük el az igazán jó spagettit. De vajon mit tudhat ez a tészta, amiért – a pizza mellett – Olaszországból indulva sikerült meghódítania az egész világot?

Folytatva gasztrokörutazásunkat, most a másik méltán híres olasz kedvencet, a spagettit vesszük górcső alá.

Honnan származik a spagetti?

Először is nézzük meg, honnét is jön ez a finomság!

Bár a spagettiről tett első írásos említések kissé ellentmondásosak, egyes történészek mégis úgy vélik, hogy a vékony tésztát először a berberek honosíthatták meg a szicíliai hódítások idején. Igazán nagy népszerűségre azonban csupán a 19. században tett szert, amikor az olaszok tömeggyártásba kezdtek. A tészta az Egyesült Államokban is ekkortájt terjedt el leginkább, a kivándorló olaszoknak köszönhetően. Azonban az USA-ban kezdetekben nem hagyományos módon készítették, hiszen a tésztát csupán paradicsommal és könnyen hozzáférhető fűszerekkel, babérlevéllel, fokhagymával és szegfűszeggel ízesítették.

Lévén, hogy az olasz, mediterrán klíma leginkább a durumbúza termesztésének kedvez, az igazi, hamisítatlan spagetti a mai napig ebből készül. A spagetti védjegyévé vált hosszúkás, vékony kialakításra pedig azért volt szükség, hogy könnyebben exportálható legyen.

A bolognai spagetti körüli rejtély

Ugye te is ismered darálthúsból, paradicsomból és répából készült isteni szószt? Az egyik legnépszerűbb spagettiből készült étel kétségkívül a bolognai spagetti. Azonban az érdekessség az, hogy ez egy viszonylag új találmány és semmi köze sincs Bologna városához.

De akkor honnét jött? – tehetnéd fel a teljesen jogos kérdést. A II. világháborúban, Itáliában partraszálló brit és amerikai katonák annyira megkedvelték a tipikusan olasz bolognai szószt, hogy hazatérve is ezt kezdték kérni az éttermekben. Itt azonban lasagne, vagy tagliatelle tészta helyett spagettivel kapták őket. Amikor Olaszországba utaztak, tömegesen jelentkezett az igény a bolognai spagettire, így az olasz vendéglátósok fejet hajtottak a vendégek akarata előtt. Később aztán “vírusszerűen” átterjedt az egész világra – így ma már el sem tudnánk képzelni az életünket bolognai spagetti nélkül.

Fajtái

Nem is hinné az ember, de a spagettiket vastagság szerint 15 különféle csoportba lehet sorolni, a méretük pedig 0,6 milimétertől egészen 4 miliméterig terjed, amit No. 1-től, No. 15-ig terjedő számokkal jelölnek.

A tésztákat szinte megszámlálhatatlanul sokféle szósszal ízesítik, azonban nálunk megtalálhatod a legnépszerűbb, hagyományos olasz recepteket is:

  • Az AGLIO OLIO E PEPERONI-t a csípős ízek kedvelőinek ajánljuk, hiszen a fokhagyma az olivaolaj és az erős paprika igazán pikáns ízvilágot kölcsönöz.
  • A POMODORO E BASALICO-t azoknak ajánljuk, akik szeretik a hagyományos pomodoro (vagyis paradicsom) és a friss, zsenge bazsalikom harmóniáját.
  • A BOLOGNESE a legnépszerűbb, bolognai ragus spagettink, amit talán már be sem kell mutatnunk.
  • A CARBONARA a másik méltán híres szósz, amely tejszínes, tojásos mártás, ínycsiklandó baconnel és parmezán sajttal ízesítve.
  • A GAMBERETTI, amely egy csípős különlegesség, fokhagymával, olívaolajjal, erős paprikával és garnélarákkal.
  • Az AI FRUTTI DI MARE pedig nem más, mint a spagetti megbolondítva a tenger gyümölcseivel.

Ha megéheztél, térj be hozzánk és kóstold meg ezeket az ínycsiklandó pasztákat. Hidd el, olyan akár egy olasz körutazás!

Tudtad?

  • A spagetti világnapját január 4-én tartják.

A spagetti szó az olasz spaghetto szóból ered, ami a spago kicsinyítőképzős alakja. A jelentése annyit tesz: vékony húr.

Comments

Comments are closed.