Betöltés...

Egy különleges olasz tészta – a penne

Posted in /

Biztosan te is ettél már penne tésztát, ha máshol nem is, akkor egy jó kis hazait, amit anyukád vagy épp a párod főzött. Nem véletlen, hogy ilyen különös alakja van és picit talán méltatlanul hanyagolják is a konyhák, pedig egy igazán jó kis tésztaféléről van szó.

Az olasz penne neve latin eredetű, ugyanis a “penna”, vagyis “toll”  szóból ered. (Bár valljuk meg őszintén, élénk fantáziával kell rendelkeznünk ahhoz, hogy egy tollat odaképzeljünk a helyére, de ezt most nézzük el az akkori mestereknek.)

De mitől ilyen furcsa az alakja?

Ugyan már említettük, hogy nem tartozik a legnépszerűbb olasz tészták közé (ezt a címet már ellopta a lasagne, a spagetti és a pizza), mégis kedvelt körete a paradicsomos szószoknak. Ennek egyik oka, hogy formáját szinte mérnöki pontossággal tervezték meg a tésztakészítő mesterek.

A kezdetek kezdetén, 1865-ben San Martino d’Albaronak és  Battista Capurronak az volt az elképzelése, hogy a tésztavágó gép segítségével a friss tésztát keresztben vágják el, így kevésbé törik meg. A tészta üreges kialakítása pedig lehetővé tette, hogy magában tartsa a szószt, így még ízesebb, még szaftosabb lett tőle az étel.

A pennét kétféle változatban is gyártják: sima (penne lisce) és barázdált (penne rigate) kivitelben, amiknek külön-külön funkciójuk van.

A rigate a barázdák révén még több mártást tud magába szívni, valamint különlegessé varázsolja maguknak az ételeknek az állagát, textúráját is.

Ezzel szemben a penne lisce kissé szárazabb, mégis “csúszósabb”, éppen ezért étkezés közben sokkal inkább egy különleges, kifinomult élményt nyújt a szájban.

A legfinomabb, pennével készült receptek

A “tollat” sokan azért szeretik, mert rendkívül sokoldalúan felhasználható tésztafajta. Nem csak bolognai mártásokhoz, de salátákhoz vagy épp a tenger gyümölcseihez is remek választás. Ezek közül is kiemelkedik az olaszok egyik kedvence, az arrabiata penne, aminek most meg is mutatjuk a receptjét.

A legjobb arrabbiata penne recept

Hozzávalók:

  • penne tészta (lehetőleg durumbúzából)
  • extraszűz olívaolaj
  • fokhagyma
  • friss chili paprika
  • paradicsom
  • só, bors
  • parmezán

Szerencsére attól még, hogy a tészta rendkívül finom, nem jelenti azt, hogy nehéz lenne elkészíteni.

Az egyik lényeges dolog, amire érdemes odafigyelni, az maga a tészta. Attól függően, mennyi pasztát készítesz, érdemes 10 dekánként egy liter vízzel, és 7 gramm sóval számolni. Azt pedig, hogy tradicionális durumbúzából készült tésztát érdemes választani, talán már meg sem kell említenünk.

Tedd a forrásban lévő vízbe a tésztát, add hozzá a szükséges mennyiségű sót és néhány csepp olívaolajat, az összeragadás elkerülése érdekében. Az ideális állag az al dente, vagyis fogkemény tészta. Körülbelül 8 percig főzd, ezután pedig már érdemes elkezdeni kóstolgatni. Ha a belseje még fehér, akkor nincs kész a tészta.

Miközben a penne fő, egy serpenyőben az olívaolajon piríts le némi fokhagymát és egy kis chilli-t, amikor pedig már érzed az illatát, tedd hozzá a paradicsomot. (Itt a legjobb, ha hámozott paradicsomkonzervet használsz.) Ezután rottyants rajta egyet, majd sózd meg és borsozd ízlés szerint. Bár a tradicionális receptben nincs benne, de ha szereted a fűszeresebb ízeket, rakhatsz bele két csipet kakukkfüvet is.

Ha kicsit folyósabb a kelleténél, merj hozzá néhány kanálnyit a tészta főzővizéből, így az abból kiázott keményítő jobban összefogja a szószt. Ezután szűrd le a pennét, borítsd bele a serpenyőbe és jól forgasd össze. Itt nem kell sokat várni, elég csupán két perc.

Ezután tedd ki egy tálba és reszelj parmezán sajtot a gőzölgő tésztára. Ha már ráolvadt, friss bazsalikomlevéllel díszítheted.

Bár az arrabiata penne gyorsan elkészíthető, a rohanó világban lehet, hogy még ennyi időd sincs. Nálunk a klasszikus bolognais penne mellett megkóstolhatod az arrabiata tonhalas változatát, a penne al tonno-t, valamint a négyféle sajttal készült tollhegy tésztánkat is.

Jó étvágyat kívánunk!

Comments

Comments are closed.