Betöltés...

Milyen egy igazi olasz pizza?

Posted in /

Pizza.

Elég kimondani ezt az egyetlen szót és máris magad előtt látod a gőzölgő, friss, ropogós olasz tésztát, az olvadt, nyúlós sajtot, rajta a friss bazsalikommal és egy csipetnyi oregánóval. Már a szádban érzed azt a tökéletes ízharmóniát, amit a hozzávalók az igazi paradicsomszósszal együtt alkotnak.

Ha te is imádod a leghíresebb olasz ételt, tarts velünk egy gasztroutazásra, ahol bemutatjuk, milyen is az igazi pizza!

Egy kis pizza történelem

De honnét is származik a pizza?

Talán nem sokan gondolják, de az első, pizzához nagyon is hasonló, lapos kelt tésztát már az időszámításunk előtti 3. században is előszeretettel fogyasztottak. Ez mondhatni még csupán a pizza “prototípusa” volt, hiszen a tésztát olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítették, ezenkívül kövön sütötték meg.

A vulkánkitörésben elpusztult város, Pompeii feltárása során ráadásul a régészek megtalálták a mai pizzériák elődeit is. Mivel Nápolyban és Pompeii környékén egyaránt népszerű és elterjedt étel volt, szinte naponta fogyasztották, így számos piacon árulták őket.

A “pizzára”, mint kifejezésre először a középkorban, 997-ben hivatkoztak, azonban ekkor még egyszerűen csak lepényt jelentett.

Mikor jelentek meg a modern pizzák?

A ma ismeretes pizzákat a nápolyi Raffaele Espositó fejlesztette ki. (Külön érdekesség, hogy az 1780-ban alapított Pizzeria Brandi – ahol a mester dolgozott – mind a mai napig működik.)

A legenda szerint 1899-ben I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatásának tiszteletére Espositó mester egy különleges pizzát sütött, amely az olasz nemzet színeit viselte. A zöld színt a bazsalikom, a fehéret a mozzarella, a pirosat pedig a paradicsom szimbolizálta. Ebből alakult ki a ma is nagyon népszerű, egyik alap pizzának számító  pizza, amelyet Margherita di Savoia királynő után margheritának neveztek el.

Bár az olasz bevándorlók már a 20. században is nagy pizzafogyasztók voltak Amerikában, a pizza mégsem terjedt el igazán. Azonban – köszönhetően egy híresen nagy promóciónak, amiben több olasz híresség is részt vett – az 1950-es években igencsak megnőtt a kereslet az olasz tészta iránt.

A leghíresebb olasz pizza nyomában

A világ leghíresebb és legfinomabb pizzái – az igazi olasz pizzák – természetesen a lapos tészta szülőhelyén, Nápolyban találhatóak. Mindezek közül is kiemelkedik a Da Michele, ahol egy szimpla hétköznapon is rengetegen állnak sorban.

A Da Michelét 1870-ben alapították és mindössze kétféle pizza kapható, margherita és marinara. Az utóbbi négyféle feltétből – paradicsomból, fokhagymából, oregánóból és olívaolajból – áll. Azonban a leheletvékony nápolyi tészta, a közel 150 éves tradíció és az igazi olasz paradicsom minden várakozást megér. Egyébként nem is kérnek sokat érte, az árak mérettől függően 5-7 euró között mozognak.

Ilyen az igazi olasz pizza recept

A recept egyik legfontosabb része a liszt. Az itthon megszokott BL55-ös liszt helyett használj finom, szinte por állagú 00-ás lisztet, amit pizzalisztnek is szokás nevezni. Az élesztőt kézmeleg, langyos vízben futtasd fel és adj hozzá egy kis cukrot is, hiszen ez ad az élesztőnek “táplálékot”.

Miután felfutott, gyúrd össze a liszttel, szórj bele néhány csipet sót és extraszűz olívaolajat is. Ezután jön a munka legkeményebb része, vagyis a dagasztás, ami akkor a legjobb, ha legalább negyed órán keresztül gyúrod a tésztát.

Ezután tedd egy tálba, kend be olívaolajjal és hagyd pihenni a hűtőben legalább 4-5 órát. Miután letelt, gyúrd össze még egyszer, formázz belőle kis golyókat nyújtsd ki és tepsiben tedd be a 240 fokra előmelegített, tűzforró sütőbe. Ezután várj öt percet, míg kicsit megpirul, majd jöhetnek rá a feltétek.

Persze a legjobb az igazi, olasz paradicsompüré, de bármilyen püré, vagy igazi paradicsom megteszi. Kend fel a tésztára, szórj rá bazsalikomot, adj hozzá fokhagymát (ezt kinyomón a legcélszerűbb, szépen elterítve), majd reszeld rá a sajtokat.

Leginkább a kemény-félkemény sajtok illenek hozzá, mozzarellával keverve. Ezután már csak 20-25 perc kell, hogy tökéletesen elkészüljön a pizza, a legjobb, ha mindig figyeled a sajt tetejét.

Persze nem mindenkinek van türelme gyúrni és 4-5 órát várni, hogy aztán tökéletes pizzát ehessen. Ha te sem szeretnél várni, gyere el hozzánk és harapj bele te is egy falatnyi Olaszországba.

Nézd meg választékunkat és válaszd ki neked leginkább megfelelő pizzát!

Comments

Comments are closed.