Betöltés...

Szeretünk Székesfehérvár

Posted in /

Mikor a Cmauro megnyitotta kapuit Székesfehérváron, még nem sejtettük, hogy a város nemcsak az éttermünknek az otthont,  de egy életre belopja magát a szívünkbe is. A történelmi emlékek, a sétálóutcák, a pezsgő kulturális élet pedig rengeteg programot tartogat számodra is.

Sőt, ha megéhezel, adunk egy remek tippet is, ahová érdemes betérni finom pizzára vagy egy igazi, ínycsiklandó olasz cappuccinóra. 🙂

Történelem, töményen

Székesfehérvár története egészen a XI. századik nyúlik vissza. Ugyanis I. István ekkor, 1018-ban építtette a város alatt húzódó, Szentföld felé vezető zarándokutat. Ezután felépítette a koronázó bazilikát, ami körül később megjelentek a templomok, kolostorok, paloták és a káptalani iskola is.

Később a király ideköltözött és a székhelyet falakkal vették körbe. Miután megépült a Nagyboldogasszony-bazilika, Fehérvár az ország egyik legjelentősebb városa lett. Érdekesség egyébként, hogy nevét a bazilikában elhelyezett királyi trónról, székről kapta.

A városban mintegy 32 királyt koronáztak meg és itt találhatóak országunk alapítójának, I. István földi maradványai is. Ráadásul 1222-ben ezen a helyen adták ki az Aranybullát.

A szépen terjeszkedő, virágzó várost azonban 1543 után elfoglalták a törökök, így csaknem 150 évig tartó török hódoltság következett. Székesfehérvár végül 1688-ban szabadult fel, majd leginkább a XVIII. századtól indult ismét fejlődésnek.

A város 1777-ben püspöki székhely lett és elkezdett kialakulni a ma is jellegzetes, történelmi város képe.

Székesfehérvár látnivalói

Mivel ezen a csodálatos helyen életre kel a történelem, így rengeteg múltidéző látványosság vár.

Koronázó Bazilika Romkertje

A macskakővel kirakott utcácskán sétálva megelevenedik előtted a magyar történelem, hiszen láthatod majd István király kőkoporsóját, Árkainé Sztehló Lili csodálatos, színes ablaküvegeit, valamint Aba Novák Vilmos falfestményeit is.

Országalma és Városház tér

A város főterén található Országalma, Székesfehérvár egyik szimbóluma, amely a magyar királyok koronázó jelvényeinek egyikét ábrázolja.

Bory-vár

Bory Jenő a felesége, Komócsin Ilona iránt érzett szerelméből építtette neki ezt a gyönyörű, mesebeli várat. Minden fala, minden eleme maga a tömény romantika, így bármilyen évszakban érdemes meglátogatni.

Szent István székesegyház

A székesegyház maga az ősi történelem, ugyanis a dombja adott helyett Géza fejedelem palotájának. Az altemplomban pedig III. Béla és Antiochiai Anna kőkoporsóját nézheted meg, az uralkodó pár testének halotti lenyomatával.

Árpád Fürdő

Ha a sok séta után egy kis kényeztetésre vágysz, térj be az 1905-ben épült, szecessziós stílusú fürdőbe, ami történelmi hangulattal vár téged.

A legjobb programok Székesfehérváron a 2019-es évre (nyár végéig)

A városba persze bármikor érdemes ellátogatni, de ha szereted a programokat és a fesztiválokat, akkor a következő eseményeket ajánljuk figyelmedbe:

Április 20. A tojáskereső versenyt már hagyományosan, immár 18. éve rendezik meg. A helyszín a Zichy Ligetben lesz, 15 órától. A közös tánc és zene kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó szórakozás.

Május 1. A munka ünnepén a városban nemcsak vidám mulatságok, de látványos sportbemutatók is várnak téged.

Június 22. A Múzeumok éjszakájának keretén belül megtekintheted a Fehérvári Babaházat, a Szent István Király Múzeumot és a Fekete Sas Patikamúzeum is.

07.24. – 07.27-ig kerül megrendezésre a népszerű FEZEN zenei fesztivál olyan fellépőkkel, mint Majka, Dub FX, Airbourne vagy Follow the flow.

08.09. – 08.20. között kerül megrendezésre a Királyi Napok, rengeteg történelmi, népművészeti és zenei programmal.

Hova menj, ha megéhezel?

Ennyi programtól és látnivalótól természetesen megéhezik az ember.

Ebben az esetben szívesen látunk Téged a Hősök terén, a Kossuth utca 4. szám alatt. Jó idő esetén kiülhetsz a hangulatos teraszra, ahol gyönyörködhetsz a sétálóutca forgatagában. A tavaszi, nyári estéket pedig könnyed, zenei programokkal tesszük még színesebbé.

Persze hideg időben sem kell nélkülöznöd a finom falatokat, hiszen várunk Téged a szívmelengető, barátságosan kialakított belső részben.

Térj be hozzánk és töltődj fel!

Források:
utazok.hu

turizmus.szekesfehervar.hu

Comments

Comments are closed.