Betöltés...

Tradicionális olasz tészta, a tagliatelle

Posted in /

Az étlapokon sokszor mumusnak számító tagliatelle-től gyakran megijednek az emberek és inkább nem is merik kérni. Leginkább kimondhatatlan neve miatt a vendégek inkább választanak a jól bevált receptek közül – és fogyasztanak el egy bolognai spagettit, mint egy tagliatelle con salmone e mandorle-t.

Mai cikkünkben ezt a különleges olasz tésztafajtát ismerheted meg, ráadásul mutatunk neked egy ínycsiklandó tejszínes-gombás receptet is.

Hogyan kell kiejteni a tagliatelle-t és honnét származik?

Nem kell megrémülnöd, ha meglátod az étlapon, hiszen egyszerűen csak tájlettele-nek kell ejteni, ami magyarul annyit jelent, mint vágni.

A tájlettelle tehát egy hosszú, lapos, kb. 10mm-es széles tészta, amely Olaszországból,az Emilia-Romagna és Marche régiókból származik. Bár a legenda úgy tartotta, hogy a tészta formáját  Lucrezia d’Este házasságkötése során viselt hajkölteménye ihlette, kiderült, hogy csupán egy viccről volt szó.

Készítése

A tagliatelle ideálisan 00-ás lisztből készül, amelynek aránya: 100 gramm liszt:1 tojás. Amiért sokan kedvelik az az, hogy porózus, kemény anyagának és jó textúrájának köszönhetően kiválóan illik a szószokhoz – így például a hagyományos bolognese szószhoz is. Ezenkívül érdemes bármilyen húshoz, marhához, borjúhoz vagy disznóhoz is kipróbálni, de ugyanígy vegetáriánus verzió is készíthető belőle.

A legjobb tejszínes-gombás tagliatelle recept

Hozzávalók:

  • 5 dkb vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1,5 deciliter fehérbor
  • 2 deciliter tejszín
  • Néhány nagyobb gomba (amelyiket kedveled)
  • 10 dkg parmezán sajt
  • Petrezselyem (opcionális)

Először is egy serpenyőben olvassz fel körülbelül 5 dkg vajat, majd miután felolvadt, add hozzá az apróra vágott hagymát. A hagymát süsd addig, míg egy picit megpuhul, majd add hozzá az apróra vágott fokhagymát is, ezután pirítsd őket üvegesre. Ha már jön az illata, add hozzá az összedarabolt és leforrázott gombát. (Nem kell félned attól, hogy a hagyma ezután odaég, ugyanis a gomba még ereszt magából levet, így inkább csak párolódni fog.)

Miután a gomba is megpuhult, önts hozzá másfél deciliter fehérbort és kevergesd mindaddig, amíg a folyadék mennyisége körülbelül a felére nem csökken – ilyenkorra már az alkohol is elpárolog belőle.

Míg a bor párolog, rakd fel főni a tagliatelle-t, tegyél hozzá egy nagyon pici extraszűz olívaolajat és a tészta mennyiségéhez mérten sót. (10 dekánként 1 liter vízzel és 7 gramm sóval érdemes számolni, ez körülbelül egy jó púpos teáskanálnak felel meg.)

Ezután önts a szószba némi tejszínt, majd rotyogtasd még körülbelül öt percig. Mikor már kezd összeállni a szósz, sózd meg és borsozd, majd rakj bele apróra vágott petrezselymet. Ezután reszelj bele egy kis parmezánt és öntsd bele az előzőleg leszűrt, kész pasztát. Jól forgasd meg, hogy a szósz teljesen körbeölelje a tésztát és a tagliatelle kellőképp magába szívja – így kellemesen szaftos, omlós lesz a végeredmény.

Ezután rakd egy kisebb tányérra, díszítéshez ismét használhatsz petrezselymet és reszelhetsz rá parmezánsajtot. Ezután pedig próbál meg kivárni, míg meghűl. 🙂

Ha kedveled az ínyenc ízeket, nálunk megkóstolhatod a TAGLIATELLE AL PESTO DI BASALICO E FUNGHI PORCINI-t, amely egy ínycsiklandó vargánya gombás, bazsalikom-pesztós szélesmetélt.

De gondoltunk azokra is, akik nincsenek oda a gombáért, nekik a TAGLIATELLE CON SALMONE E MANDORLE-t ajánljuk, amely egy igazán különleges, tejszínes-füstölt lazacos tészta, ropogós mandulával.

A vegetáriánusok számára pedig a TAGLIATELLE DELL’ORTOLANO-val kedveskünk, amely friss, ropogós sült zöldségeket tartalmaz.

Jó étvágyat kívánunk!

Comments

Comments are closed.